H.266/VVC noul codec video – la jumătate din banda – la aceeași calitate a imaginii

Se citește în: 2 min

Fraunhofer, compania germană care a ajutat la dezvoltarea formatelor de codificare H.264, H.265 și MP3, a prezentat un nou standard de codare video care ar putea reduce blocajele de streaming. Numit H.266 / Versatile Video Coding (VVC), este conceput special pentru streaming 4K și 8K și reduce cerințele de date cu aproximativ 50 la sută în comparație cu H.265 HEVC (codare video de înaltă eficiență). În același timp, compresia îmbunătățită nu va compromite calitatea vizuală.

Compania a dezvoltat codecul în colaborare cu Apple, Ericsson, Intel, Huawei, Microsoft, Qualcomm și Sony. Acesta va fi licențiat de Media Coding Industry Forum (MC-IF), un grup cu 34 de companii importante.

Din cauza saltului în eficiența de codificare oferită de H.266/VVC, utilizarea videoclipurilor va crește în continuare la nivel mondial. Mai mult decât atât, versatilitatea crescută a H.266/VVC face utilizarea sa mai atractivă pentru o gamă mai largă de aplicații legate de transmisia și stocarea video.

Fraunhofer susține că, dacă un film codificat H.265/HEVC de 90 de minute este de aproximativ 10 GB, acesta ar fi de 5 GB pentru aceeași calitate atunci când este codat cu noul codec, deoarece H.266/VVC a fost dezvoltat având în vedere conținut video de înaltă rezoluție, noul standard este deosebit de benefic atunci când transmite video 4K sau 8K. În același timp, va suporta toate formatele de la 480p în sus.

Odată implementat, VVC ar putea permite o reducere accentuată a traficului de la servicii precum Amazon Prime Video, Hulu și Netflix.

Noul sistem va fi, indispensabil odată ce video 8K – cu cerințele de lățime de bandă de 4 ori mai mari decât video 4K – va intra în mainstream.

Nu există încă un software pentru codificarea și decodarea VCC, deși Fraunhofer a spus că va livra unul în această toamnă. Compania a adăugat că noile cipuri necesare pentru utilizarea H.266/VVC, precum cele de pe dispozitivele mobile, sunt în prezent proiectate. Cu alte cuvinte, s-ar putea să fie încă ceva timp înainte de a vedea tehnologia de lucru pe televizor, smartphone sau computer.

Sursa: www.engadget.com

Un mesaj despre “H.266/VVC noul codec video – la jumătate din banda – la aceeași calitate a imaginii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *