Ce sunt criptomonedele și de ce să alegi Pi Network?

Pe măsură ce lumea devine din ce în ce mai digitalizată, criptomonedele (cryptocurrency) sunt un pas natural în evoluția banilor. Pi este prima monedă digitală pentru oamenii obișnuiți, reprezentând un pas important înainte în adoptarea criptomonedei de către toată lumea.

Misiunea Pi Network este să construim o platformă de criptomonedă și contracte securizate sau contracte inteligente (smart contracts) operate de oamenii obișnuiți fără mari resurse sau cunoștiințe software/hardware. Doar cu un telefon mobil și fără ai consuma bateria într-un timp scurt, fără a-l încălzi sau fără alte inconveniente ascunse.

Se dorește construirea celei mai mari rețele peer-to-peer din lume, alimentată de Pi.

A. De ce contează tot mai mult criptomonedele?
În prezent, tranzacțiile noastre financiare de zi cu zi se bazează pe o terță parte de încredere pentru a păstra o înregistrare a acestora. De exemplu, atunci când efectuați o tranzacție bancară, sistemul bancar ține o evidență și garantează că tranzacția este sigură și fiabilă. De asemenea, atunci când A transferă 5 dolari către B folosind, de exemplu, PayPal, sistemul PayPal păstrează o înregistrare de 5 dolari debitați din contul A și o înregistrare de 5 dolari creditați lui B.

Intermediarii precum băncile, PayPal și alți membri ai sistemului economic actual joacă un rol important în reglementarea tranzacțiilor financiare din lume. Cu toate acestea, rolul acestor intermediari de încredere are și limitări sau inconveniente:

  • Captarea de valoare. Acești intermediari adună miliarde de dolari (plafonul de piață PayPal este de ~ 130 mil. USD), din care nu transmit practic nimic înapoi clienților lor, ai căror bani conduc la o proporție semnificativă a acestor sume.
  • Taxe. Băncile și companiile percep taxe mari pentru facilitarea tranzacțiilor. Aceste taxe au adesea impact disproporționat asupra populațiilor cu venituri mai mici care au întotdeauna cele mai puține alternative.
  • Cenzura. Dacă un anumit intermediar de încredere decide că nu ar trebui să poți muta banii, acesta poate pune restricții asupra circulației acestora.
  • Restricții. Intermediarul de încredere servește ca un agent de gardă care poate împiedica în mod arbitrar pe oricine să facă parte din rețea.
  • Pseudonim. Într-un moment în care problema confidențialității câștigă o urgență sporită, acești gardieni puternici pot dezvălui în mod „accidental” – sau vă pot obliga să dezvăluiți – mai multe informații financiare despre dvs. decât ați dori.

Sistemul electronic de monedă peer-to-peer al Bitcoin, lansat în 2009, a fost un prim pas bazat pentru libertatea banilor. Pentru prima dată în istorie, oamenii puteau schimba în siguranță valoarea acestora, fără a necesita un terț sau un intermediar de încredere. Plata în Bitcoin a însemnat că oameni ca A și B puteau plăti direct, ocolind taxele instituționale, obstacolele și intruziunile. Bitcoin a fost și este cu adevărat o monedă fără granițe, alimentând și conectând o nouă economie globală.

Bitcoin a obținut acest caracter istoric folosind înregistrări distribuite utilizatorilor. În timp ce sistemul financiar actual se bazează pe tradiționalul control central al adevărului.

Înregistrările operațiunilor Bitcoin sunt păstrate de o comunitate distribuită de validatori, care accesează și actualizează acest registru în mod public. Protocolul Bitcoin poate fi imaginat ca o pagină Google comună care conține înregistrările tranzacțiilor, validate și întreținute de această comunitate distribuită.

Descoperirea Bitcoin (și a tehnologiei generale blockchain) este că, deși înregistrarea este păstrată de o comunitate, tehnologia le permite să ajungă întotdeauna la consens asupra tranzacțiilor veridice, asigurând astfel că înșelătorii nu pot înregistra tranzacții false sau nu pot pacăli sistemul. Acest avans tehnologic permite eliminarea intermediarului centralizat, fără a compromite securitatea financiară.

B. Beneficiile Validărilor Distribuite
În plus față de descentralizare, criptomonedele, împărtășesc câteva proprietăți interesante care fac bani mai inteligenti și mai siguri, deși diferite criptomonede pot fi mai puternice în unele proprietăți și mai slabe în altele, bazate pe implementările diferite ale protocoalelor lor.

Criptomonedele sunt deținute în portofele criptografice (cryptocurrency wallet) identificate printr-o adresă accesibilă publicului și sunt securizate printr-o parolă privată foarte puternică, numită cheie privată. Această cheie privată semnează criptografic tranzacția și este practic imposibil de a crea semnături frauduloase. Acest lucru oferă securitate. Spre deosebire de conturile bancare tradiționale care pot fi confiscate de autoritățile guvernamentale, criptomoneda din portofel nu poate fi luată niciodată de nimeni fără cheia privată deținută doar de utilizator/posesorul portofelului. Criptomonedele sunt rezistente la cenzură datorită naturii descentralizate, deoarece oricine poate trimite tranzacții la orice computer din rețea pentru a fi înregistrat și validat.

Tranzacțiile criptomonetare sunt imuabile, deoarece fiecare bloc de tranzacții reprezintă o dovadă criptografică (un hash) a tuturor blocurilor anterioare care existau până în momentul respectiv. Odată ce cineva trimite bani, nu poate să retragă plata (adică, nu există cecuri de respingere în blockchain). Unele dintre criptomonede pot chiar susține tranzacții atomice. Contracte inteligente (smart contracts) construite pe baza acestor criptomonede care nu se bazează doar pe legea pentru executare, ci sunt aplicate direct prin cod de audiență publică scăpând astfel de necesitatea unor intermediari, de exemplu pentru tranzacții imobiliare.

C. Securizarea Validărilor Distribuite (Minerit)
Una dintre provocările menținerii unei înregistrări distribuite a tranzacțiilor este securitatea – în special, modul de a avea un registru deschis și editabil, prevenind în același timp activitatea frauduloasă. Pentru a rezolva această provocare, Bitcoin a introdus un nou proces numit Minerit folosind algoritmul de consens Dovadă a muncii (Proof-of-Work, sau PoW) pentru a determina cine este de încredere pentru a face actualizări la înregistrarea comună a tranzacțiilor.

Vă puteți gândi la minerit ca un tip de joc economic care se obligă în fața validatorilor să își dovedească meritul atunci când încearcă să adauge tranzacții ca înregistrări. Pentru a se califica, validatorii trebuie să rezolve o serie de puzzle-uri complexe. Validatorul care rezolvă primul puzzle este răsplătit prin faptul că i se permite să posteze cel mai recent bloc de tranzacții. Postarea celui mai recent bloc de tranzacții permite validatorilor să extragă o recompensă de bloc.

Acest proces este foarte sigur, dar necesită o putere de calcul enormă și consum de energie pentru, deoarece utilizatorii ard bani în mod esențial pentru a rezolva puzzle-ul care le  aduce câștig. Pentru rețele care funcționează de mult timp (Bitcoin, Ethereum, etc.) acest stadiu este imposibil de atins acum pentru utilizatorii obișnuiți, fiind necesară tehnică de calcul ulrta performantă adaptată special pentru minerit (mining).

Reteaua Pi oferă încă posibilitatea de a deveni miner sau chiar nod cu o putere de calcul obișnuită (cu un telefon mobil) și prin intermediul unei aplicații ușor de instalat și utilizat.

Astfel pentru a începe urmați pașii de mai jos:

  • descarcarea aplicației pe un smartphone: https://minepi.com/gnomin#download
  • alegeti de preferinta autentificarea cu numărul de telefon
  • alegeți țara în care este înregistrat numărul de telefon
  • introduceți numarul de telefon pe care va rula aplicația
  • introduceti-vă prenumele și numele
  • stabiliți un user name
  • introduceti o parolă (formată din minim 8 caractere cu minim o majusculă și minim o cifră)
  • introduceți „invitation code”: gnomin
  • și acum aplicația va produce Pi pentru voi.

Sursa: www.minepi.com

10 mesaje despre “Ce sunt criptomonedele și de ce să alegi Pi Network?

  1. Salutare!
    Daca nu aveti un „invitation cod” il puteți folosi pe
    al meu – Chivi –
    După ce vă înregistrați,9 putem tine legatura pe
    aplicație, dacă doriți.
    – Mult succes!

  2. Pentru ce’i ce vor sa se înscrie faceti click pe
    linkul atasat pentru a adera la comunitatea Pi
    I am sending you 1π! Pi is a new digital
    currency developed by Stanford PhDs, with
    over 8 million members worldwide. To claim
    your Pi, follow this link
    https://minepi.com/Maya8920 and use my
    username (Maya8920) as your invitation
    code.

  3. Pentru a putea descarca aplicatia Pi Network
    folositi codul de invitatie „Ruxandraeab” si hai sa ne
    crestem echipa!!

  4. Daca sunteti interesati cu adevarat, primiti 1 PI gratuit + aderarea intr-o echipa puternica deja formata.

    I am sending you 1π! Pi is a new digital currency
    developed by Stanford PhDs, with over 8 million
    members worldwide. To claim your Pi, follow this
    link https://minepi.com/papamuntz and use my
    username (papamuntz) as your invitation code.

  5. Daca sunteti interesati cu adevarat, primiti 1 PI gratuit + aderarea intr-o echipa puternica deja formata.

    I am sending you 1π! Pi is a new digital currency
    developed by Stanford PhDs, with over 8 million
    members worldwide. To claim your Pi, follow this
    link https://minepi.com/papamuntz and use my
    username (papamuntz) as your invitation code.

    1. Bună seara
      Cum aș putea să fac parte și eu din
      comunitatea asta?
      Vă mulțumesc anticipat pentru o invitație.

      Marius-Alin Gale

  6. Pentru cei curiosi, aceste este un invite link pentru
    a adera la comunitatea Pi:

    I am sending you 1π! Pi is a new digital currency
    developed by Stanford PhDs, with over 7 million
    members worldwide. To claim your Pi, follow this
    link https://minepi.com/Paraas and use my
    username (Paraas) as your invitation code.

    Succes la minat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *