Apple va folosi propriile cip-uri în Mac-uri din 2020, înlocuindu-le pe cele Intel

Inițiativa, numită Kalamata, se află încă în stadiu de dezvoltare, dar vine ca parte a unei strategii mai largi pentru a face ca toate dispozitivele Apple – incluzând Mac-urile, iPhones și iPad să funcționeze mai asemănător. Proiectul, aprobat deja, se va implementa, probabil, în mai multe etape.

Schimbarea va reprezenta o lovitură pentru Intel, al cărui parteneriat a ajutat la relansarea Apple. Apple furnizează către Intel aproximativ 5% din veniturile sale anuale, conform analizei lanțului de aprovizionare Bloomberg.

Acțiunile Intel au scăzut deja cu până la 9,2%, odată cu dezvăluirea intențiilor Apple.

În prezent, toate dispozitivele iPhone, iPad, ceasurile Apple și televizoarele Apple utilizează procesoare principale proiectate de Apple și bazate pe tehnologie Arm Holdings Plc.

Utilizarea propriilor procesoare principale ar face ca Apple să fie singurul producător major de PC-uri care să-și folosească propriile procesoare. Dell Technologies Inc., HP Inc., Lenovo Group Ltd. și Asustek Computer Inc. utilizează cip-uri Intel.

Utilizarea propriilor chip-uri, e justificată de Apple ca fiind o facilitate care va integra mai bine hardware-ul și software-ul, ceea ce ar duce la sisteme cu un consum energetic mai bun – la fel ca iPad-urile care folosesc chip-uri Apple.

În timp ce trecerea la chip-uri Apple este planificată să înceapă din 2020, modificările la partea software-ului vor începe cu mult înainte. iPhones și iPad-uri cu cip-uri personalizate folosesc sistemul de operare iOS, în timp ce computerele Mac cu cipuri Intel rulează pe un alt sistem numit macOS. Apple a integrat, pe toate dispozitivele, caracteristicile utilizatorilor în ultimii ani și, mai recent, a început să partajeze caracteristici de nivel inferior, cum ar fi un nou sistem de gestionare a fișierelor.

Ca parte a inițiativei de a face Mac-urile să funcționeze mai mult, Apple lucrează la o nouă platformă software, numită Marzipan, care va fi lansată încă din acest an, ceea ce ar permite utilizatorilor să ruleze aplicații iPhone și iPad pe Mac-uri.

Intel a dominat fabricația procesoarelor pentru mai mult de un deceniu, preluând cota de piață de la Advanced Micro Devices Inc., singurul său rival pe piață cândva. Intel, de asemenea, proiectează și construiește cip-uri modem pentru unele modele iPhone.

Decizia Apple de a retrage Intel din Mac-uri nu ar avea un impact major asupra veniturilor Intel, deoarece vânzările către Apple constituie doar o mică parte a producției de procesoare, a declarat Kevin Cassidy, analist la Stifel Nicolaus & Co, dar asta dacă ar fi singura retragere suferită de Intel.

Pe de altă parte, decizia de a merge cu tehnologia ARM în computere, ar putea să afecteze credibilitatea Apple, în cazul în care nu ar reușit să obțină rezultatele de până acum.

Tot în încercarea de a fura acțiuni de la Intel, Qualcomm Inc., cel mai mare furnizor de cip-uri de telefonie mobilă, lucrează cu producătorii de PC-uri pentru a introduce noi laptop-uri subțiri și ușoare pe baza chip-urilor sale.

Microsoft Corp de asemenea susține acest efort prin furnizarea unei versiuni a sistemului său de operare Windows pentru cipurile bazate pe tehnologia ARM.

Poziția dominantă a Intel s-a bazat pe capacitatea sa de a utiliza tehnologia de fabricație de vârf pentru a produce procesoare mai puternice decât cele ale concurenților săi, cu o răcire mai bună, o fiabilitate imbatabilă, însă cu o descreștere a raportului performanțe/preț.

Procesoarele personalizate Apple acum sunt fabricate în principal de Taiwan Semiconductor Manufacturing Ltd. Deciziile viitoare însă, au în vedere și alți furnizori, cum ar fi Samsung Electronics Co. care pot produce procesoare la fel de puternice.

Sursa: www.bloomberg.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *