Unii contra, alții pro… AI readuce viață artei. Beatles cânta din nou

„Machine learning” i-a ajutat pe Paul McCartney și Ringo Starr să transforme un vechi demo John Lennon în ceea ce este probabil ultimul efort de colaborare al trupei.
Ziua de azi marchează lansarea primei piese „new” a The Beatles compusă în 1975. „Now and Then” este disponibilă pe serviciile de streaming, iar povestea din spatele producției melodiei este una care a atras interesul fanilor trupei. Paul McCartney și Ringo Starr s-au orientat către tehnologia inovatoare pentru a alcătui o piesă dintr-o veche înregistrare, făcută în 1977, la o calitate Lo-Fi, de John Lennon.

Beatles au încercat pentru prima dată să facă ceva din demo-ul „Now and Then” al lui Lennon la mijlocul anilor ’90, când McCartney, George Harrison și Starr s-au reunit pentru a lucra la melodii „noi” care urmau să apară pe albumele „Anthology” ale grupului . Ei au finalizat cu succes „Free as a Bird” și „Real Love”, punând aranjamente full-band peste demo-urile lui Lennon.
Dar progresul în „Now and Then” s-a blocat în cele din urmă – în mare parte din cauza unor probleme tehnice care au făcut dificil lucrul cu banda originală.

În cele din urmă, sesiunea în trio care i-a implicat pe McCartney, Harrison și Starr s-a încheiat fără „Now and Then”.

Momentul esențial a venit la începutul acestui deceniu, când regizorul Peter Jackson lucra la documentarul său Get Back pentru Disney Plus. Echipa sa a dezvoltat o tehnologie care le-a permis să preia practic orice piesă muzicală (chiar și demo-uri antice) și să împartă toate componentele acesteia (instrumente, voce, etc.) în piste audio separate, folosind machine learning. McCartney și Starr și-au dat seama că aceasta era oportunitatea lor de a oferi piesei „Now and Then” finalul pe care îl merită.

În ciuda consternărilor inițiale din partea fanilor, acum, toți cei implicați în proiect par pe deplin mulțumiți cu modul în care „Now and Then” s-a născut.

Chiar dacă acesta este ultimul „ura” pentru The Beatles, este foarte interesant precedentul creat acum pentru nenumăratele înregistrări pierdute datorită calității de altădată – multe piese care preced Fab Four – și pe care această tehnologie de separare a pistelor audio le-ar putea ajuta să revină la viață azi și în următorii ani.

Rezultatul, The Beatles & AI – Now and Then, poate fi ascultat aici:

Legat de drepturile de autor, asta pentru cei pe care asta îi frământă, cel mai probabil va fi în curând un termen-amintire, rezolvat definitiv de înregistrări blockchain, la îndemâna oricui, foarte rapid, sigur (nealterabil de nimeni) și ieftin.

Sursa: www.theverge.com

Versuri:

[Intro]
(One, two, three)

[Refrain]
I know it’s true
It’s all because of you
And if I make it through
It’s all because of you

[Verse 1]
And now and then
If we must start again
Well, we will know for sure
That I will love you

[Chorus]
Now and then
I miss you
Oh, now and then
I want you to be there for me
Always to return to me

[Verse 2]
I know it’s true
It’s all because of you
And if you go away
I know you’ll never stay

[Intro]
(Unu, doi, trei)

[Refren]
Știu că este adevărat
Totul e din cauza ta
Și dacă o fac
Tot din cauza ta e

[Versetul 1]
Și, din când în când
Dacă trebuie să începem din nou
Ei bine, vom ști cu siguranță
Că te voi iubi

[Cor]
Acum și atunci
Mi-e dor de tine
Oh, acum și atunci
Vreau să fii acolo pentru mine
Întotdeauna să te întorci la mine

[Versetul 2]
Știu că este adevărat
Totul e din cauza ta
Și, dacă pleci
Știu că nu vei rămâne niciodată

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *