Smart Cities în versiunea de largă circulaţie internaţională văzută de Fujitsu

Smart Cities nu este un subiect deloc nou și nici un vis, astfel de orașe au devenit vitale pentru ceea ce înseamnă mediul de locuit al oamenilor în viitor.

Un oraș inteligent înseamnă o infrastructură urbană complexă modernizată cu elemente de tehnologie care să asigure fluență, comoditate, servicii vitale pentru locuitori și rapiditate maximă de răspuns în caz de apariție a incidentelor. Înseamnă grad ridicat de automatizare, și mai înseamnă foarte mulți senzori conectați la rețele urbane și servere ale diverselor autorități.

Fujitsu, a ținut recent o prezentare foarte interesantă legată de ceea ce înseamnă un oraș inteligent, pornind de la un caz aparent banal de incident urban: un biciclist care, odată ieșit în trafic, suferă un accident și este serios rănit.

În orașul tradițional, rezolvarea unui asemenea incident pleacă de la observarea accidentului de către terți și alertarea, de către aceștia, a autorităților cu rol în astfel de situații. Înseamnă venirea unei ambulanțe, preluarea rănitului, transportarea lui în trafic pe rute necunoscute din punct de vedere al intensității traficului și al ambuteiajelor posibile și transferarea lui către o unitate sanitară care este sau nu pregătită pentru o intervenție eficientă legată de salvarea vieții rănitului.

În orașul inteligent, un dispozitiv inteligent purtat de către biciclist (unul din numeroasele așa-numite wearables) alertează automat un centru de incidente privind apariția unui eveniment într-o anumită locație, trimițând și câteva date esențiale legate de persoana care a suferit accidentul. Astfel alertat, centrul de incidente poate trimite ambulanța aflată cel mai aproape de cel accidentat și dotată cu echipamentele potrivite unei intervenții de urgență asupra rănitului, conform caracteristicilor persoanei și ale incidentului.

Mai departe, același centru de incidente poate croi, pe baza senzorilor de trafic, un itinerar adecvat pentru ambulanța care a preluat rănitul, astfel încât aceasta să nu mai aibă întârzieri datorate ambuteiajelor. Mai mult, personalul de pe ambulanță poate transmite nevoile personalizate legate de accidentat, astfel încât acesta să fie transportat direct la o unitate sanitară dotată cu cele necesare şi nu oriunde. Ce înseamnă toate astea? Tradus în timpi de intervenție, economii de ordinul minutelor sau chiar zecilor de minute. Tradus în efecte, poate însemna diferența dintre viață și moarte.

Exemplul de mai sus este doar unul din multele care pot fi date legat de orașele inteligente.

Un smart city înseamnă, pe lângă gestiunea eficientă a situațiilor de incidente, și trafic fluidizat de senzori și gestionat central, înseamnă și gestionare inteligentă a rețelelor de utilități pentru prevenirea eficientă a incidentelor datorate unor vârfuri neprevăzute de consum, înseamnă şi pregătire automată a întregii infrastructuri în vederea unor evenimente prognozate (cum ar fi viscol, ninsoare abundentă sau caniculă). Înseamnă, de asemenea asigurarea unor condiții de viață moderne pentru oameni care, de multe ori fără voia lor, se trezesc aruncați în plin vârtej al unei vieți dominate de tehnologie.

Din păcate România poate doar visa la toate astea deocamdată…

 

Foto: www.cengn.ca

Sursa: www.clubitc.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *