EnglishFrenchGermanItalianRomanianSpanish

Duritatea variabilă a materialelor a devenit realitate

Un grup de cercetători de la Universitatea Michigan din Statele Unite a dezvoltat recent un nou material care își poate schimba duritatea din tare în moale și invers, au anunțat reprezentanții instituției.

Noul material a fost proiectat pentru a-și schimba proprietățile, astfel, el poate fi ușor de manipulat pentru ca duritatea suprafeței să fie modificată de la cea asemănătoare cauciucului la cea similară oțelului și viceversa.

Modalitatea în care un obiect intră în contact cu marginile metamaterialului modifică geometria structurii sale și, ca urmare, se schimbă răspunsul acestuia la presiune.

Proprietățile noului produs provin din structura sa generală, interiorului metamaterialului rămânând nealterat chiar și în condițiile în care consistența sa se modifică în mod repetat.

Noul material ar putea avea aplicații într-o varietate de domenii, de la cauciucuri pentru biciclete care se pot ajusta automat în funcție de starea carosabilului până la sisteme reutilizabile pentru lansarea rachetelor care ar putea suporta astfel mai multe misiuni către spațiul cosmic.

Sursa: www.agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.