UE pregătește legi care să împiedice roboții să elimine oamenii în viitor

Se citește în: 2 min

Uniunea Europeană a demarat o analiză a posibilității legiferării eticii în robotică, pentru ca în viitor, odată cu evoluția roboților, oamenii să fie protejați.

Un studiu din Parlamentul European menționează ipotetic o situație în care roboții ar căpăta conștiință proprie și ar deveni un fel de ființe superioare oamenilor, urmând să elimine omenirea pe principiul selecției naturale.

„Roboții vor schimba fața societății. Prin urmare, chiar și în cazul în care roboții nu sunt încă un lucru obișnuit, a venit timpul ca domeniul să fie legiferat” – se arată într-un studiu care a stat la baza raportului Comisiei JURI a Parlamentului European.

Roboții, alături de inteligența artificială, mașinile autonome și imprimantele tridimensionale, sunt tehnologii în vogă în Silicon Valley, însă aceste domenii ale viitorului suscită și interesul afacerilor din Europa.

Studiul arată aici că tehnologia roboților va putea face fabricarea ieftină și competitivă din nou în Europa, astfel încât facilitățile de producție ale companiilor europene, mutate în prezent în Asia pentru forța de muncă ieftină, s-ar putea întoarce pe Bătrânul Continent.

Deși nu întrevede o posibilitate reală ca tehnologia să fabrice roboți cu conștiință proprie, studiul european menționează posibilitatea legiferării acestor aspecte.

„Odată ce fiecare casă și business vor avea un robot autonom, societatea se va schimba în mod dramatic. Oamenii vor lucra, vor coopera, interacționa, distra, trăi, și poate se vor îndrăgosti de mașini foarte sofisticate. Societatea va trebui să reconsidere locul umanității în fața acestor tehnologii. Prezența roboților va da naștere la probleme și întrebări nerezolvate”, se arată în studiu.

„În cazul în care roboții ar deveni, într-o zi, ființe conștiente, și astfel, prin extensie, ar ajunge mai puternici, mai rapizi, mai inteligenți, mai perfecți și aproape nemuritori, omenirea, în forma sa actuală, ar fi sortită prăbușirii, și poate chiar distrugerii aduse prin selecție naturală, prin care ființele mai slabe sunt distruse, pentru ca cele mai puternice să supraviețuiască”, spune studiul.

„Prin urmare, ar părea necesar să se stabilească un principiu prin care orice cercetare științifică menită să insufle conștiință unui robot sau având un astfel de rezultat în mod indirect să fie considerată un pericol potențial pentru omenire și strict reglementată”, concluzionează autorii studiului.

În schimb, acceptând că o mașină poate fi o ființă conștientă, omenirea ar fi obligată să și respecte „drepturile fundamentale ale unui robot”.

Astfel, studiul de la Comisia JURI a Parlamentului European schițează 4 direcții de legiferare a robo-eticii, pentru companiile care creează și fabrică roboți:

  • protecția oamenilor împotriva rănirii cauzate de roboți.
  • respectarea refuzului de a fi îngrijit de către un robot.
  • protejarea libertății umane în fața roboților.
  • protejarea oamenilor împotriva încălcării vieții private de către un robot.

Studiul  Parlamentului European, privind robotica poate fi descărcat de aici.

În concluzie, se pare că din punct de vedere al evoluției tehnicii actuale, filmele SF,  se aproprie rapid de o transpunere în realitate și în viitor probabil vom fi nevoiți să ne recunoaștem inferioritatea, pe care azi încercăm s-o apărăm legiferând-o, oare va fi suficient acest lucru…

Foto: www.cnbcarabia.com

Sursa: www.startupcafe.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dimensiunea maximă a fișierelor încărcate: 20 Mo. Puteți încărca fișiere: image, audio, video, document. Link-urile YouTube, Facebook, Twitter, etc. vor fi automat inserate în mesaje. Drop files here