Shell împotriva multora, investește în stații de alimentare pentru mașinile pe hidrogen

Grupul Royal Dutch Shell deschide stații de alimentare pentru mașinile pe hidrogen în Marea Britanie, Germania, Japonia și SUA, promovând o tehnologie care este considerată nepromițătoare de foarte mulți din cauza costurilor mari și nu numai…

Dacă în prezent, în circulație există peste un milion de mașini hibride și electrice, numărul celor pe hidrogen este de numai câteva mii.

Cele mai cunoscute modele pe hidrogen sunt:

Toyota Mirai

Hyundai ix35

Honda Clarit

Mașinile pe hidrogen sunt dezavantajate de costurile ridicate și de faptul ca stațiile de alimentare sunt extrem de rare. Aceste mașini sunt criticate și din cauza producției de hidrogen care este costisitoare din punct de vedere energetic, din acest punct de vedere nefiind considerate foarte ecologice.

Avantajele acestor mașini pe pile de combustie țin de autonomia mare (peste 500 km) și de faptul că nu trebuie să stea în priză cu orele, ci sunt alimentate în câteva minute, iar deșeurile rezultate în urma utilizării, uzurii, etc. practic nu există, așa cum există în cazul oricărei alte variante, inclusiv în cazul mașinilor electrice care vor genera baterii uzate.

Cei de la Shell sunt convinși că în timp tehnologia va fi mult mai puțin costisitoare și că mașinile electrice se vor completa cu cele pe hidrogen. Gândirea este că tehnologia bateriilor încărcabile la priză se pretează pentru mașinile electrice de mici dimensiuni utilizate pentru călătorii mai scurte, în timp ce pila de combustie se pretează pentru vehicule mai mari, mai grele și gândite să parcurgă distanțe mult mai mari.

Foto: www.toyota.com, www.wikimedia.org, www.conceptcarz.com

Sursa: www.hotnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *