EnglishFrenchGermanItalianRomanianSpanish

Motorul, cea mai importantă componentă. Motorul de căutare…

Un motor de căutare este un program care afișează rezultate ale căutărilor. Acesta accesează Internetul în mod automat și frecvent și stochează titluri, cuvinte cheie și parțial, conținutul paginilor web într-o bază de date. În momentul în care un utilizator apelează la un motor de căutare pentru a găsi o informație, o anumită frază sau un cuvânt, motorul de căutare se va uita în această bază de date și, în funcție de anumite criterii de prioritate, va crea și afișa o listă de rezultate.

Problema nu este deloc simplă, deoarece:

 • există deja peste 100 milioane de situri web, însumând în total miliarde de pagini web, distribuite pe tot globul;
 • conținutul acestor pagini nu este static, ci din ce în ce mai dinamic (se schimbă frecvent, zilnic sau chiar de mai multe ori pe zi);
 • răspunsul la o comandă de căutare trebuie să vină repede, în general în mai puțin de o jumătate de secundă, chiar și atunci când lista de rezultate conține zeci de mii de pagini web potrivite la criteriile de căutare folosite.

Modul, viteza și mai ales calitatea conținutului rezultatelor afișate de motoarele de căutare au impus sau au apus astfel de platforme. Vom aminti în continuare câteva dintre acestea, care s-au impus într-o măsură semnificativă de-a lungul timpului.

Excite
A fost creat în 1993 de cinci studenți la Universitatea Stanford, California (Graham Spencer, Joe Kraus, Ben Lutch, Mark Van Haren, Ryan McIntyre şi Martin Reinfried) în cadrul unui proiect de curs denumit Architext Software. Devenit Excite, acesta a falimentat în 2001. În prezent 3 dintre fondatori sunt angajați de Google, 2 sunt întreprinzători particulari, iar ultimul este specializat în jocuri pe calculator.

YAHOO – Yet Another Hierarchical Officious Oracle
A fost creat în 1994 în campusul Universității Stanford, California de doi studenți (David Filo și Jerry Yang), inițial pentru a putea ține evidența link-urilor WWW cu informații folosite pentru elaborarea lucrării de doctorat.

A fost lansat la început sub denumirea de „Jerry and David’s Guide to the World Wide Web” însă a fost redenumit ulterior YAHOO acronim pentru (Yet Another Hierarchical Officious Oracle). Vestea s-a răspândit pe WWW, astfel încât, în toamna lui 1994 site-ul a fost accesat într-o singură zi de 100.000 de vizitatori. În 1995 s-a fondat Yahoo! Inc. care a ajuns astăzi să fie accesat lunar de peste 350 milioane de utilizatori, fiind al treilea motor de căutare după Google și Bing.

ALTAVISTA – A view from above
La pătrunderea Internetului pe scară largă în România, undeva în anul 1996, cel mai utilizat motor de căutare era Altavista. Lansat pe 15 Decembrie 1995, de către cercetătorii de la Digital Equipment Corporation’s Western Research Laboratory din Palo Alto, California, a furnizat din prima clipă o bază de date indexabilă ce conținea peste 16 milioane de documente. La sfârșitul zilei de 15 Decembrie 1995, peste 300.000 de utilizatori vizitaseră pagina Altavista.

După primul an de funcționare Altavista servea peste 19 milioane de cereri de căutare zilnic. Pe parcursul timpului Altavista a patentat foarte multe idei cu privire la căutarea pe Internet.

În anul 2003, Altavista a fost achiziţionată de Ouverture pentru 140 de milioane de dolari. La sfârșitul lui 2003, Yahoo a cumpărat Ouverture, astfel încât Altavista a sfârșit prin a avea “motorizare” Yahoo (sau invers).

HotBot
Lansat în mai 1996 de către Wired Magazine, HotBot a devenit în scurt timp un motor de căutare apreciat care avea în spate bazele de date Inktomi, LookSmart și din 1999 Open Directory.

Lycos a achiziționat HotBoot în 1998 și pentru patru ani a aplicat tehnici greșite de marketing și de promovare care au dus compania aproape de faliment. Din 2002 a fost relansat, iar în prezent oferă informații pe baza bazelor de date deținute de Google și Ask Jeeves (Teoma) – “motorizare” Google.

Google
Domeniul google.com a fost înregistrat pe 14 Septembrie 1997 de Larry Page și Sergey Brin, doi studenţi, atenție tot la Universitatea Stanford, California. Aceștia au avut ideea, în 1996 în cadrul unui proiect, să indexeze paginile de Internet nu după numărul de apariții al termenului de căutare în conținutul lor ci după numărul de legături spre acea pagină provenite de pe alte pagini www.

Acest lucru, stă de fapt la baza algoritmului PageRank – algoritmul de căutare al Google. Pe baza acestui algoritm, fiecare pagină web poate avea un anumit rang cuprins între 0 (minim) și 10 (maxim). Cu cât rangul este mai mare, cu atât aceasta apare printre primele la o căutare pe www. Google Corporation a fost fondată în 1998 și în decurs de 13 ani a ajuns cel mai cunoscut motor de căutare.

Bing
Proprietate a Microsoft, Bing a fost lansat de către CEO Microsoft, Steve Ballmer pe 28 Mai 2009.

Bing a fost mai întâi Live Search după care a fost redenumit MSN Search pentru ca apoi sa devină Windows Live Search.

MSN Search a fost lansat în 1998 şi a depins până în 1999 de baza de date Inktomi. Din 1999 a avut “motorizare” Altavista. Începând din 2006, MSN Search a devenit Windows Live Search cu “motorizare” Microsoft.

În anul 2009, Yahoo și Bing au încheiat un acord pe 10 ani prin care Yahoo urmează să își schimbe motorizarea astfel încât aceasta să devină Microsoft. În schimbul acestui acord, Yahoo obține 88 % din toată publicitatea pentru primii 5 ani.

La momentul actual, toate căutările pe www sunt motorizate de Google, Yahoo și Microsoft, primele doua tehnologii fiind apărute la Standford University – California.

Un clasament al motoarelor… semnificative azi ar fi:

 • www.google.com
 • www.bing.com
 • www.search.yahoo.com
 • www.ask.com
 • www.search.aol.com
 • www.wow.com
 • www.webcrawler.com
 • www.mywebsearch.com
 • www.infospace.com
 • www.info.com
 • www.duckduckgo.com
 • www.blekko.com
 • www.contenko.com
 • www.dogpile.com
 • www.alhea.com

Sursa: www.wikipedia.org, www.despretot.info

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *