EnglishFrenchGermanItalianRomanianSpanish

GPS-ul american, are acum un rival operațional, european, Galileo

De acum vom putea găsi mult mai uşor drumul spre locul pe care îl căutăm. Europa  s-a lansat în geolocalizare şi rivalizează cu sistemul american de navigaţie GPS.

Orice posesor de smartphone îşi poate instala o aplicaţie prin care primeşte semnalele sateliţilor Galileo, anunţă Comisia Europeană.

Principalul atu al sistemului european comparativ cu rivalul american, binecunoscutul GPS, cel rusesc Glonass sau cel chinezesc BeiDou este poziţionarea cu o precizie incredibilă, de ordinul metrilor. Pentru o precizie de ordinul centimetrilor va trebui să aşteptăm până în 2020 – când 30 de noi sateliţi, faţă de cei 15 activi în prezent, se vor afla pe orbită, iar astfel sistemul european Galileo va oferi cea mai bună precizie oriunde ne-am afla pe glob.

Galileo este compatibil cu GPS şi este posibil accesul la cele două sisteme în mod simultan.

Semnalul Galileo va putea să străbată chiar şi căile existente printre zgârie nori unde în prezent nu captăm nimic.Un alt plus pentru Galileo este posibilitatea de capta în timp real un eventual apel de urgenţă lansat de vreun avion, ambarcaţiune aflată pe apă ori vreo maşină căzută în prăpastie.

„În prezent, durează cam trei ore să localizăm o persoană rătăcită pe mare ori pe vreun munte, iar cu Galileo nu vom avea nevoie decât de 10 minute”, explică purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Lucia Caudet.

Semnalul Galileo va fi updatat la câteva fracțiuni de secundă, utile pentru a interveni în cazul unui accident de maşină ori pentru furnizorii de electricitate care gestionează o reţea de curent electric.

Sursa: www.rfi.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *