EnglishFrenchGermanItalianRomanianSpanish

Cercetătorii au realizat fizic un nou material revoluționar pentru electronică

Aceștia au realizat o demonstrație „la scară umană” a unei noi faze a materiei numite „quadrupole topological insulators” (izolatoare topologice quadro-polarizate).

Teoria unui astfel de material, a fost recent prevăzută cu ajutorul fizicii teoretice, iar acum s-a reușit obținerea primelor rezultate experimentale care au validat această teorie.

Izolatoarele topologice sunt izolatoare electrice pe interior și conductoare pe suprafața lor. Astfel pot avea un mare potențial pentru a ajuta la construirea de calculatoare și dispozitive electronice robuste cu consum redus de energie, totul definit la scară atomică.

Electronii sunt particule singulare care poartă sarcina electrică într-un material. S-a descoperit că electronii din cristale se pot aranja colectiv să genereze nu numai încărcarea unităților dipol, adică împerecherea sarcinilor pozitive și negative, ci și multipli de ordin superior, în care patru sau opt sarcini electrice sunt adunate într-o unitate. Cel mai simplu membru al acestor clase de ordin superior sunt quadrupolii în care sunt cuplați doi poli pozitivi și doi negativi.

În prezent, este greu să imaginăm controlul comportamentului quadrupolar al electronilor la nivel de atom. S-a reușit realizarea unei analogii, utilizând un material creat din plăci de circuite imprimate. Fiecare placă de circuit deține un pătrat de patru rezonatoare identice. Aceste patru dispozitive absorb radiația electromagnetică la o anumită frecvență. Plăcile sunt aranjate într-un model-rețea pentru a crea o analogie completă de cristal.

Fiecare rezonator se comportă ca un atom și conexiunile dintre ele se comportă ca legături între atomi.

Cercetătorii au spus că acordul dintre experiment și predicție a oferit promisiunea că știința începe să „înțeleagă” fizica izolatoarelor topologice destul de bine pentru uzul practic și să devină realitate în viitorul apropiat.

Cercetătorii Kitt Peterson, Taylor Hughes, Wladimir Benalcazar și Gaurav Bahl,
primii care au demonstrat o nouă fază de materie numită izolatori topologici quadrupoli

Sursa: www.illinois.edu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.