Baterii cu diamante pentru totdeauna, posibil să ajungă pe piață în 2023

Un startup american a combinat izotopi radioactivi din deșeurile nucleare cu straturi ultra-subțiri de nanodiamante pentru a asambla o baterie care se presupune că poate dura 28.000 de ani.

Potrivit startup-ului din California, numit NDB (Nano Diamond Battery), produsul lor este o „baterie de mare putere alfa, beta și neutron voltaică pe bază de diamante”.

Energia provine din deșeurile de grafit care anterior erau utilizate în reactoarele nucleare. Grafitul radioactiv este învelit în straturi de diamant nano-subțire, monocristaline, care acționează atât ca semiconductor, cât și ca radiator.

Diamantul este cel mai greu material cunoscut de om, de asemenea, are cea mai mare conductivitate a energiei, ceea ce înseamnă că transferă rapid căldura din grafitul radioactiv. Deci straturile de diamant nu numai colectează încărcătura energetică, ci previn și scurgerile de radiații.

Deoarece izotopii de carbon-14 au timp de înjumătățire în mii de ani, iar diamantele sunt practic indestructibile, NDB s-a simțit încrezătoare să facă următoarea afirmație: „Această baterie are două merite diferite: unul este că folosește deșeuri nucleare și le transformă în ceva bun, iar al doilea este că funcționează incomparabil mai mult decât bateriile actuale”.


Produsul ar trebui să vină în două versiuni
.
– Versiunea „pentru totdeauna” care ar trebui să dureze 28.000 de ani. Această versiune fiind destinată aplicațiilor de nișă, cum ar fi spațiul cosmic în care ar putea alimenta instrumentele de la bordul navelor și al sateliților.

– Versiunea pentru consumatori, destinată alimentării vehiculelor electrice, smartphone-urilor și a altor dispozitive mici.

Întrucât grafitul ar fi înfășurat în mai multe straturi de diamant sintetic, nu ar exista scurgeri de radiații din telefon sau alte dispozitive similare. NDB susținând chiar că nivelurile de radiații emise de celulele bateriilor vor fi mai mici decât cele emise de corpul uman.

Celulele bateriilor pot fi construite pentru a se conforma oricărei forme sau standarde, inclusiv AA, AAA sau orice fel de dimensiuni personalizate.

Deocamdată, NDB a adus doar o dovadă a conceptului.

Compania era pe punctul de a lansa un prototip comercial înaintea pandemiei. Acum, compania se așteaptă să lanseze o versiune comercială pentru consum redus de energie în mai puțin de doi ani, în timp ce versiunea de mare putere este programată peste cinci ani.

Sursa: www.zmescience.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *