EnglishFrenchGermanItalianRomanianSpanish

Roboții care „fură” locuri de muncă, trebuie să plătească pentru asta…

Roboții au fost foarte recent un subiect discutat în Parlamentul European unde a fost respinsă o rezoluție care propunea introducerea unei taxe pentru companiile care utilizează roboți.

Bill Gates, într-un interviu pentru Quartz, spune că guvernele ar trebui să se asigure că munca făcută de roboți va fi taxată. El spune că un om care de exemplu lucrează în valoare de 50.000 de dolari într-o fabrică plătește contribuții la asigurări sociale și impozite. Un robot care realizează același nivel de muncă ar trebui taxat și el la fel, ceea ce ar înseamna că acea companie care-l utilizează în producție ar trebui să plătească taxe pentru el.

Fondatorul Microsoft spune că banii din aceste taxe ar trebui folosiți pentru a recalifica oamenii care și-au pierdut locul de muncă din cauza automatizării.

Ideea taxării roboților a fost des enunțată de socialiștii europenii și mai rar de „greii” marilor companii de tehnologie.

Părerile sunt împărțite când e vorba de efectul pe care roboții îl au pe piața muncii. Cei mai mulți spun că un număr mare de angajați vor rămâne fără job, însă există și un număr de experți care cred că robotizarea nu va avea efecte negative.

Rapida dezvoltare a roboților poate duce la modificări pe piața muncii prin crearea, mutarea sau pierderea anumitor locuri de muncă. Va fi interesantă urmărirea acestor tendințe.

Norocul nostru, al românilor e că roboții, dacă vor apărea, vor înființa propriile locuri de muncă…

Surse: Reuters

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*