Noi tehnologii ar putea realiza procesoare de 20 de ori mai rapide decât cele actuale

În curând dezvoltarea gadgeturilor în tehnologia aplicată acum, va stagna.

Teoretic, posibilitățile de dezvoltare a calculatoarelor sunt nelimitate, dar în realitate există piedici concrete. Viteza și capacitatea unui calculator este dată de numărul și dimensiunea tranzistorilor. Cu cât sunt mai multi, cu atât ridică performanța și cu cât sunt mai mici reduc consumul de energie.

Există, evident, o limită sub care nu mai este posibilă micșorarea tranzistorilor. Tranzistorii folosiți acum de Intel au dumensiunea de numai 14 nanometri. Ei sunt deja extrem de mici, de doar 14 ori mai mari ca o molecula de ADN. Sunt fabricați din silicon, iar un atom de silicon are 0,2 nanometri dimensiune. Prin urmare, nu este imposibil să se mai reducă foarte mult această dimensiune.

Este deci posibil, ca în curând să nu mai poată fi realizate calculatoare mult mai performante decât cele existente acum, iar evoluția acestei industrii să se plafoneze.

Arnab Hazari, masterand în inginerie electrică la Universitatea Michigan are o soluție: să se  înlocuiască curentul electric care trece prin tranzistori cu unde luminoase, adică fotoni. Fotonii sunt de 20 de ori mai rapizi ca electronii din curentul electric, prin urmare viteza de procesare se poate multiplica și ea cu același raport.

Sursa: www.yoda.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *